2012. szeptember 17., hétfő

Tolnai Regénytára: L. T. Meade

Elizabeth Lillie Thomasina Meade (1844-1914), azaz közismertebb nevén L. T. Meade két könyvvel szerepel a Tolnai Regénytárában. Az egyik:

L. T. Meade: A halál torkában, Tolnai, 1926

hiányzik az OSzK-ból, és antikváriumokban sem találom. A másik:

L. T. Meade [& Robert Eustace]: Az arany kígyó, Tolnai, 192?

          5-43 * Az arany kígyó [The Jewelled Cobra, (ss) The Windsor 
          Magazine Dec 1898]
          44-85 * A térkép [The Rice-Paper Chart, (ss) The Windsor 
          Magazine Feb 1899]
          86-127 * A sárga lobogó [The Yellow Flag, (ss) The Windsor 
          Magazine Apr 1899]


A Magyar Könyvészet 1921-1944 VI. kötete mindkét könyvet regénynek tartja, és csak Meade-nek tulajdonítja (akit következetesen Smith-nek nevez a férje után, pedig művei Meade néven jelentek meg). Az  arany kígyó azonban közös munka Robert Eustace-szal (aki feltehetően egy orvos, Dr. Eustace Robert Barton, 1854-1943), és semmiképpen sem regény. Feltehetően a másik kötet is hasonló, de találni kellene belőke egy példányt, hogy biztosat lehessen mondani.

Még egy magyarra fordított elbeszéléséről tudok - természetesen lehet még több is:

L. T. Meade & Robert Eustace: Arc a holdfényben [The Face in the Dark, (ss) The Harmsworth London Magazine Jul 1903]

Ez megjelent Az izgalom mesterei, szerk. Dorothy L. Sayers (Körmendy, 1944) és a Válogatott gyilkosságok, szerk. Veress István (Arión, 2004) kötetekben.

Meade eredetileg lányregényeiről volt ismert, százon felül írt belőlük. Írt azonban detektívtörténeteket is, főleg társszerzőkkel. Az egyik a már említett Eustace, a másik Clifford Halifax volt, szintén egy álnevet használó orvos (Dr. Edgar Beaumont, 1860-1921).

Everett E. Bleiler: Science Fiction - The Early Years (Kent, OH, 1990) című monumentális sf bibliográfiájában is szerepelteti Meade-et. Valóban, a krimik egy része proto-sf-nek tekinthető. Nemcsak Madame Sara vagy Madame Koluchy (a "Sorceress of the Strand" és a "Brotherhood of the Seven Kings" főgonoszai) használja fel gaztetteihez a modern tudomány eredményeit, hanem a Clifford Halifax néven szereplő orvos is (a "Stories from the Diary of a Doctor" főszereplője) időnként fantasztikus operációkat végez.

Bleiler egy másik könyvében (The Checklist of Fantastic Literature, Chicago, 1948) az alábbi Meade könyveket sorolja fel:

  1. The Sorceress of the Strand (London: Ward, Lock, 1903)
  2. The Brotherhood of the Seven Kings (London: Ward, Lock, 1899)
  3. A Master of Mysteries (London: Ward, Lock, 1898)
  4. The Sanctuary Club (London: Ward, Lock, 1900)
  5. Stories from the Diary of a Doctor [First Series] (London: Newnes, 1894)
  6. Stories from the Diary of a Doctor [Second Series] (London: Bliss, Sands, 1906)
A magyarul megjelent kötet viszont nem tartozik Meade fantasztikus történetei közé. A kiadott három (esetleg hat?) elbeszélés a "Stories of the Gold Star Line" sorozat része, és ezek egyszerű de jól megírt kalandtörténetek. Megjelentek könyvként is: The Gold Star Line (London: Ward, Lock, 1899), amit az Abebooks-on most 3500 dollárért meg is vehetünk...


Címkék: , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal